Počitnice – trenutek za bogastvo

Počitnice – trenutek za bogastvo

Prispeval Martin Pelicon

Kategorije: Splošno

Največ je vreden denar, ki ga hitro zaslužiš in potem lahko dolgo uživaš. Raziskovalci z Otoka, ki so sklenili preveriti, o čem pod palmami razmišlja ambiciozna in podjetna populacija modrega planeta, so prišli do zanimive ugotovitve: najmanj polovica uspešnežev in premožnežev na dopustu razglablja in sanja o denarju, njim ob bok pa stopa še skoraj 80 odstotkov tistih, ki poslovni Olimp šele naskakujejo oziroma odločno plezajo proti vrhu.

Britanski strokovnjaki poudarjajo, da je poletje čas za razmišljanje o najrazličnejših podvigih – tudi finančnih – in snovanje načrtov za njihovo (čimprejšnjo) uresničitev. Poznavalci finančnih skrivnosti in mojstri ravnanja z denarjem svetujejo vsem, ki so v zadregi zaradi svojega, trenutno ne preveč obetavnega materialnega položaja in si želijo napredka, naj se zgledujejo po bogataših ter otrocih.

Prvi znajo modro in preudarno ravnati z denarjem ne glede na vrednost vsote, ki zaznamuje njihovo premoženje, drugi – otroci in mladina moderne dobe – pa ne glede na skromno žepnino in v glavnem prazno denarnico pogumno prisegajo na denar in bogastvo ter si želijo predvsem blagostanja, prepričani, da bodo nekoč resnično premožni. In to je glavno, bogastvo se namreč začne (in konča) v glavi. Zanj so se mladi seveda pripravljeni potruditi in storiti skoraj vse, kar je v njihovi moči. Hkrati pa se veliko bolj kot nekoč njihovi starši in stari starši zavedajo, da se bogastvo rodi v srcu in glavi, ne v denarnici, vedo pa tudi, da zanj ne zadoščajo le žuljave roke (garanje) in odlično spričevalo (znanje).

V razmislek
Vsem, ki ste v počitniškem zatišju ali sredi poletnega garanja sanjarili oziroma načrtovali, da boste nekoč (čim prej) finančno uspešni, kot popotnico v bogatejše in premožnejše čase ponujamo vrsto preverjenih, precej preprostih in preizkušenih, v praksi uresničljivih nasvetov, s katerimi se boste brez posebnega truda in napora lahko poigravali na peščeni plaži, v (ne)klimatizirani pisarni ali senci domačega balkona z nogami v lavorju.

Prizadevajte si za finančno svobodo in neodvisnost
Ta se ne začne pri zajetnem bančnem računu, v polni denarnici in debelem mošnjičku, temveč v glavi. Osvobodite se pretirane skrbi za denar, pehanja za zaslužkom in nepotrebne navezanosti na premoženje, ki vas v resnici ovirajo pri finančnem napredku.

Veselite se bogastva, hrepenite po njem, verjemite vanj in ga pričakujte ter ne glede na morebitno neugodno napoved ne premišljujte o revščini. Kadar vas postane strah, da bi vam zmanjkalo denarja, zajemite sapo in dajte iz denarnice vsoto, ki ste jo hranili za hude čase. Sicer vas bo strah pred pomanjkanjem vklenil v verige uboštva in vodil v revščino.

Poklanjajte (ne razmetavajte) denar
In to počnite prostovoljno, iz srca, brez pomislekov in strahu, da bi zato obubožali. Vselej, ko boste z dobrim namenom popolnoma izpraznili denarnico, se bo ta v kratkem spet napolnila. Energetska praznina (finančni minimum) po fizikalnih zakonih privlači potencial (energijo) iz predelov, ki jo imajo v izobilju (finančni maksimum).

Ne obremenjujte se s pomisleki
Niti s predsodki glede denarja in bogastva. Bodite odprti in sprejemljivi za vse darove, ki vam jih ponuja življenje, sprejmite vse, kar želite imeti. Ko imate sami dovolj, začnite pomagati (dajati in posojati – brez oderuških obresti) drugim, pri čemer pa ne dovolite, da bi vas izkoriščali. Darujte s srcem in glavo.

Razvijajte svoje sposobnosti
Spoštujte svoje talente ter cenite sebe in svoje materialno premoženje. Spoštovanje, samozavest in občudovanje privlačijo bogastvo (delujejo kot magnet za denar), omalovaževanje, nezaupanje in poniževanje ga odbijajo ter vodijo v revščino. Vzemite si čas in preverite, koliko denarja potrebujete za (dovolj lagodno in brezskrbno ali vsaj normalno) življenje, nato pa poskrbite, da ga boste za začetek zaslužili (pridobili) vsaj malce več, kot ste predvidevali. Pogosto se stvari sčasoma namreč podražijo, vaše želje narastejo, pričakovanja se povečajo, potrebe so številčnejše, kot ste načrtovali, ipd. Če vam bo ob koncu projekta (posla, avanture, življenja) ostal prebitek sredstev, ga lahko vedno investirate naprej, ga zapravite, spravite ali pa poklonite pomoči potrebnim.

Preverite svoje prioritete
Izberite si zanimive izzive, postavite si dosegljive, konkretne cilje in naloge, ki jih želite uresničiti z denarjem (bogastvom), za katerega si prizadevate. Zakaj potrebujete denar? Nameravate poravnati ali vsaj zmanjšati dolgove, obnoviti svojo garderobo, si kupiti nov avto, izboljšati svojo kulturo bivanja (selitev, obnova, preureditev, povečanje stanovanja), sebi, partnerju ali otrokom omogočiti nadaljnji študij in izobraževanje, se predčasno upokojiti, oditi na razkošne počitnice in uživati v konjičkih, svojo najljubšo dejavnost spremeniti v posel, svoji družini zagotoviti varno prihodnost, potovati in si privoščiti razkošne počitnice, biti na tekočem s financami (imeti urejene račune), poskrbeti za zdravstveno varnost in materialno zanesljivost svoje družine itn.?

Poskrbite, da boste za svoj denar čim več iztržili
Zagotovite si najboljše proizvode in storitve po najnižji ceni. V banki, zavarovalnici in drugih ustanovah povprašajte po brezplačnem svetovanju, izkoristite vse, kar vam na to temo ponujajo mediji, denar dvigujte na bankomatu (prihranek časa), položnice plačujte tam, kjer vam zaračunajo polovično provizijo ali celo nobene, račune poravnavajte pravočasno (zamudne obresti so razmetavanje denarja), investirajte v donosne naložbe, varčujte tam, kjer imate ob najmanjšem možnem tveganju največji dobiček …

Poiščite nove, neizkoriščene vire finančnih sredstev
Zaprite nedonosne finančne aranžmaje in bančne račune, prerešetajte svoje dolgove ter preverite, kako lahko zmanjšate obresti svojih posojil. Račune plačujte s trajniki (prihranek časa in provizije), kreditne kartice uredite s trajniki (polovična letna članarina), pri telefoniranju uporabljajte avtomate na kovance (kartice vam onemogočijo kontrolo porabljenih impulzov – lažje vas zanese v nepotreben klepet), poskrbite, da med letom ne boste plačevali previsoke akontacije dohodnine in jo pozneje dobili nazaj od davkarije, raje denar vse leto investirajte v donosno naložbo in večino plačajte ob poračunu.

Finančno pomagajte le ljudem, ki denar res potrebujejo
Takim, ki so (pozneje) tudi pripravljeni poskrbeti sami zase in ki ne pričakujejo, da bodo v nedogled lagodno živeli od vašega dela. Sorodnikom in prijateljem, ki so prepričani, da jih morate zalagati z denarjem, ker ste premožnejši in uspešnejši od njih, razložite, da morate svoj denar sami pošteno zaslužiti, in jim svetujte, naj tudi sami čim prej zavihajo rokave in ga začnejo služiti sami. Najbolje, da jim pomagate do potrebne izobrazbe in/ali ustrezne službe oziroma dobro plačanega dela.

Znanje in informacije
Zagotovite si potrebne podatke in informacije, znanje in izkušnje glede financ, premoženja in bogastva. Poglobite se v terminologijo borznih posrednikov, bančnikov in bogatašev. Spremljajte dogajanja na borznem parketu, v gospodarstvu in financah, pustite si svetovati, da vas ne bodo mogle presenetiti ali celo onemogočiti nepričakovane spremembe.

Svoje potomce začnite učiti finančne abecede
Navadite jih ravnanja z denarjem in obvladovanja financ že v najnežnejši dobi, nato pa pridobivanje finančnega znanja in izkušenj sproti prilagajajte njihovim sposobnostim. Malčku že ob rojstvu odprite bančno knjižico ali račun (banka mu bo pri tem za dobrodošlico celo poklonila manjši znesek), na katerega vi ali vaši najbližji redno polagajte vsaj simbolično vsoto.

Družite se z uspešnimi in perspektivnimi ljudmi
Opazujte in preučujte njihovo vedenje in ravnanje ter jih tudi posnemajte na domiseln, inovativen način, ki vam je pisan na kožo. Od njih se boste lahko mimogrede veliko naučili – če ne drugega, boste začeli razmišljati in ravnati kot bogataši in se tako v mislih že pripravili na blagostanje, postali boste naklonjeni premoženju in pravočasno odprli svoja vrata, ko bo denar potrkal nanje. Bodite diskretni in odprti, iskreni, zvesti in lojalni sami sebi ter ljudem, ki jih imate radi in vam veliko pomenijo. Navdušite jih za skupno korakanje po poti finančne svobode in jim zaupajte naloge, ki jim bodo kos. Le tako vam bodo lahko pomagali uresničiti vašo željo po bogastvu in blagostanju. Potem pa poskrbite, da boste oboje lahko delili, plemenitili in uživali skupaj.

Omislite si računovodjo
Če iz kakršnega koli razloga – pomanjkanje časa, priložnosti, znanja, izkušenj ali interesa ipd. – ne morete, ne znate ali nočete sami skrbeti za evidenco finančnih poslov, si omislite dobrega računovodjo. Poskrbite, da bo marljiv in natančen, sposoben, lojalen, zvest, diskreten in bo delal izključno v vašo korist. Za to ga seveda dobro nagradite, obenem pa se potrudite, da bosta v dobrih (obetavnih) medsebojnih odnosih, ki pa naj ostanejo na poslovni ravni (vsako pretesno zbližanje se vam lahko kmalu maščuje). Kdor pozna vaše finance, vas ima lahko hitro v (ob)lasti.

Naj čas dela za vas
Ko varčujete, vlagate ali investirate, poskrbite, da bo čas delal za vas in vaše premoženje, ne pa da bo vaše bogastvo najedal zob časa. Izberite si najugodnejši čas vezave sredstev, optimalne kreditne pogoje, najsmotrnejše in najdonosnejše investicije, ki pomenijo srednjeročno ali dolgoročno ugodno (vabljivo) naložbo z majhnim tveganjem. Vse to si seveda lahko privoščite le, če denarja ne potrebujete jutri ali pojutrišnjem, ampak šele čez nekaj časa.
Prizadevajte si za finančno svobodo in neodvisnost!

Pripiši svoje mnenje Naj te sliši ves svet!

You must be logged in to post a comment.