5 ameriških mest za ljubitelje piva

5 ameriških mest za ljubitelje piva

Iz ameriških piv smo se včasih norčevali. Danes temu ni več tako. Odlično pivo boste v ZDA dobili praktično na vsakem koraku, saj ima vsak resen kraj svojo pivovarno. Pa naj bo ta mikro, majhna ali velika, ponudba piv je zares pestra. Od staranih v hrastovih sodih, preko sezonskih belgijskih do angleške klasike – indijskega bledega ale-a (IPA). Registriranih je več kot 2000 pivovarn, zato je izbira zares pestra.

V nadaljevanju je predstavljenih 5 ameriških mest, kjer je ponudba najbolj pestra. Od ostalih se ločijo po višji koncentraciji pivovarn, po možnostih pokušanja, po številnih barih, specializiranih trgovinah in gastropubih. Še pred leti bi se obisk ZDA zaradi piva zdel povsem neumna ideja, danes pa je to povsem logična izbira. Evropa v zadnjem letih (stoletjih?) ni naredila praktično nobenega premika na tem področju, zato pa so v zelo kratkem času Američani dvignili varjenje piva na precej visok nivo, ki mu bo s težavo sledila celo Stara celina.

1. Portland, Oregon

Portland je postal pravo središče pivovarstva že v osemdesetih, ko so se pojavile prve manjše komercialne pivovarne, med prvimi tudi v Ameriki. Danes ima mesto največjo koncentracijo pivovarn na svetu. Petdeset, če smo natančni. Priporočam Black Butte Porter v pivovarni Deschutes. Obiščite tudi manjšo klet pivovarne Upright Brewing, kjer vam bodo v pokušino postregli številne domače ale-e. Okrepčajte se v restavraciji Higgins, ki poleg lokalne hrane, ponuja tudi čudovito zbirko piv iz tega dela države.

2. New York City, New York

Ponudba v New Yorku je nekoliko prilagojena majhnim prostorom in visokim najemninam. Tako ne boste našli številnih manjših pivovarn, ampak več barov z inovativno pivsko ponudbo, številne trgovine s poudarkom na prodaji piva ter številne posameznike, ki pivo varijo doma. Največ dogajanja je v Brooklyn-u, kjer domuje tudi ena večjih pivovarn – Brooklyn Brewery, najbolj znana po svojem lagerju. V istem okrožju boste našli tudi prijeten lokal z imenom Beer Table, kjer poleg hrane postrežejo tudi številna odlična piva. Na Manhattan-u obiščite The Blind Tiger Ale House, kjer boste našli široko ponudbo točenih piv po sprejemljivih cenah.

3. San Diego, Kalifornija

Ob San Diegu bi, prej kot na pivo, pomislili na takose. Vendar je to južnokalifornijsko mesto vredno obiska tudi zaradi ponudbe piva. Pivovarne vseh velikosti v zadnjem obdobju rastejo kot gobe po dežju. Večina si jih je svoje ime ustvarila z močnimi pivi bogatega okusa, katera so primerna tudi za staranje. Najbolj znane pivovarne v mestu so: Green Flash Brewing, Stone Brewing, Pizza Port, Karl Strauss Brewing Company in The Lost Abbey. Vse najboljše izdelke lahko poizkusite v Hamiltons Tavern, Bottlecraft Beer Bar in Tasting Room. Planirajte obisk San Diega v novembru, saj boste tako ujeli še 10 dnevni festival piva.

4. Asheville, Severna Karolina

To umirjeno mesto, ob vznožju gorovja Appalachian Mountains, je center tako za ljubitelje planinarjenja, kot tudi za ljubitelje ječmenovega zvarka. Prva pivovarna, Highland Brewing Company, je svoja vrata odprla leta 1994, kar je bil očitno povod tudi za ostale domače pivovarje, da se resneje lotijo svojega konjička, saj je kmalu po odprtju prve, zraslo več kot 10 novih pivovarn. Med bolj znanimi so Pisgah Brewing, Wedge Brewing in Green Man Brewery. Ne pozabite na lokal Thirsty Monk, ki je dobro založen z belgijskimi in ameriškimi točenimi pivi.

5. Chicago, Illinois

Ljubitelji piva v vetrovnem mestu, so dolgo čakali na razcvet pivovarstva v svojem mestu. Ne samo, da se je v zadnjem obdobju pojavilo veliko število manjših pivovarn, tudi večje in že ustaljene pivovarne povečujejo svoje kapacitete, da bi dosegle precej višje povpraševanje po pivu v mestu. Goose Island ostaja največja pivovarna, še posebej po prevzemu s strani Busch InBev leta 2011. Mesto ponuja tudi veliko gastropubov, med katerimi se velja oglasiti v The Gage, The Publican in Fountainhead.

 

Informacije povzete tudi po Lonely Planetu.

 

Pripiši svoje mnenje Naj te sliši ves svet!

You must be logged in to post a comment.