Crowdfunding ali kako s pomočjo množice do domače pivovarne

Crowdfunding ali kako s pomočjo množice do domače pivovarne

Prispeval Martin Pelicon

Kategorije: Splošno

Crowdfunding je zbiranje zagonskega kapitala preko širše množice. Od klasičnega iskanja investitorjev se razlikuje predvsem po višini vložka, saj lahko zainteresirani posameznik podpre projekt z vsega enim evrom (dolarjem, funtom). Poleg tega ne gre za klasično investicijo, ko investitor pričakuje lastniški delež v podjetju, ampak za donacijo.

V tujini (beri ZDA) je ta oblika zbiranja zagonskega kapitala povsem utečena praksa, pri nas pa je vse skupaj še bolj v povojih. Dobra novica je, da crowdfunding projekti obstajajo tudi pri nas. Zadnji, ki je ugledal luč sveta na najbolj priljubljeni platformi Kickstarter, je projekt domače pivovarne. Tukaj je predstavitveni video. Več informacij o projektu in seveda možnost doniranja najdete tukaj.

 

 

Kickstarter je verjetno najbolj priljubljena (in posledično tudi najbolj uspešna) crowdfunding platforma. Projekte, ki so vam zanimivi, lahko podprete z donacijo. Najnižji znesek je en dolar (en funt za evropske projekte), lahko pa nakažete tudi več. Organizator projekta po navadi ponudi neke ugodnosti ali nagrade, ki postanejo bolj zanimive, če ponudite višji znesek.

Kickstarter v zameno za uporabo platforme zadrži 5 procentov vseh zbranih sredstev, kar se mi zdi precej sprejemljivo. Sicer pa se sredstva ne sprostijo v kolikor ni bila dosežena vsota, ki jo določi organizator. To v praksi pomeni, da vaša kreditna kartica ne bo bremenjena, če ne bo dosežen finančni cilj projekta. V kolikor pa bo projekt uspešen, vam bodo bremenili kartico po zaključku zbiranja financ.

Torej, če imate možnost, podprite ta slovenski crowdfunding projekt. Minimalna donacija je 1 britanski funt (približno 1.23 evra). V kolikor boste donirali več, lahko pričakujete tudi kakšno pozornost v zameno. Vsa darilca so opisana na desni strani predstavitve projekta domače pivovarne.

Hvala in na zdravje!

 

Več o projektu in domačem pivovarstvu tudi na pivskem blogu Midvasva.si

type=pings Trackbacks For This Post

  1. Crowdfunding – mala finančna brca za začetek velike zgodbe | Martin Pelicon

Pripiši svoje mnenje Naj te sliši ves svet!

You must be logged in to post a comment.