Najboljša piva na svetu

Najboljša piva na svetu

Prispeval Martin Pelicon

Kategorije: Splošno

V nadaljevanju predstavljam 5 najbolje ocenjenih piv na svetu. Ocene temeljijo na uporabnikih in bralcih spletnega portala BeerAdvocate, kjer uporabniki ocenjujejo in opisujejo piva. Naj poudarim, da najpopularnejša piva na svetu niso najboljša po ocenah uporabnikov.

BeerAdvocat izdaja tudi mesečno revijo z novicami iz področja obrtnega pivovarstva, pivske kulture, pivskega izobraževanja in druženja, namenjeno pivskim entuziastom. Lahko se naročite na tiskano izdajo, za elektronsko pa se dostopa preko Google Play, ki pa na žalost še ni možen v Sloveniji.

Stran BeerAdvocat.com ima tudi zelo aktiven forum o pivu, kulturi, druženju, dogodkih, reviji, domačem varjenju piva, lokalih z dobrim pivom in hrano… Poleg tega ima tudi obsežno sekcijo namenjeno izobraževanju pivcev, kjer imajo obsežne članke o stilih piva, o spajanju hrane s pivom in raznih informacijah za osveščanje novincev v pivski kulturi. Od pravilnega točenja, do degustiranja, ter opisovanja piva.

Za vpisati in opisati neko pivo je potrebno biti prijavljen. Potem se opiše pivo po določenem zaporedju. Najprej izgled, nato vonj, okus, občutek v ustih (mouthfeel) in celotno mnenje. Poleg opisa se zraven poda tudi številčno oceno od 1 do 5 in preko teh ocen se piva razvrstijo po zaporedju od boljših do slabših. Izrecno piše, da se slabega, nepitnega piva ne ocenjuje, vedno pa se spoštuje pivovarja. Številke se potem avtomatsko obdelajo z uporabo Bayesovske statistike iz baze več milijonov ocenjenih piv in normalizira rezultate, ki se nanašajo na število opisov posameznega piva.

Splošna statistična formula je: Skupna (tehtana) ocena (WR) = (v ÷ (v + m)) × R + (m ÷ (v + m)) × C
kjer je:
R = povprečna ocena piva
v = število ocen za pivo
m = minimalno število ocen (trenutno 10)
C = povprečje po seznamu (trenutno 3,66)

Ampak dovolj piflarskega govora. Spijmo raje eno dobro pivo s spodnjega seznama.

1. Pliny The Younger – Russian River Brewing Company (ZDA)
Plinij mlajši je bil nečak Plinija starejšega in njegov posvojeni sin. Živela sta skoraj 2000 let nazaj. Pliny The Younger je trojna IPA in vsebuje skoraj trikratno količino hmelja kot navadna IPA. Tako je to pivo zelo težko, zamudno in drago zvariti, zato ga ne varijo pogosto. Je zelo polnega okusa s tono hmelja, ki se čuti v vonju in okusu. Je presenetljivo dobro uravnoteženo in gladko glede na to, da ima 11% alkohola. V Russian River Brewing Comany varijo tudi dvojno IPA (India Pale Ale) pivo Pliny The Elder, ki je tudi med Top 10.

Pliny The Younger

2. Westvleteren 12Brouwerij Westvleteren, Sint-Sixtusabdij van Westvleteren (Belgija)
Pivo menihov Trapistov flamskega dela Belgije, po stilu Quadrupel, kar v slabem prevodu pomeni štirikratnik. Pred časom je to pivo kraljevalo na vrhu lestvice najboljših piv. Je temno jantarne barve z svetlo rjavo peno. V vonju je sladko kot karamela s pridihom sliv in rahlih zaznav alkohola saj ima 10,2% alkohola na volumen. V okusu je izredno kompleksno. Zazna se kandiran sladkor, melaso, pražen slad in temno sadje. V pookusu je rahlo sladko in alkohola se za svojo moč skoraj da ne zazna. Izjemno uravnoteženo pivo.

Westvleteren 12

3. Heady Topper – The Alchemist (ZDA)
Po stilu je dvojni IPA z 8% alkohola. V vonju se zazna pomarančo, iglavce, ananas, malo breskev, še več citrusov, res hmeljna bomba. Okus je podoben, iglavci, travnik nato nekaj citrusov – limona, pomaranča, nekaj nežen sladkosti. Priokus sploh ni grenak in pušča nežen okusa. Dobro zaokrožen okus, osvežilno, da si kar želiš še več.

Heady Topper

4. Founders CBS Imperial Stout – Founders Brewing Company (ZDA)
Kot ime pove je po stilu imperial stout z 10,6% alkohola. To je črno pivo z rahlo rjavo peno. Diši po vanilji in karameli oziroma rjavem sladkorju, kavi in pridihom hrasta. V okusu in pookusu je rahlo sladko in kavnato, ampak ne pregrenko. Alkohol skriva zelo dobro, zato je lahko za pitje.

Founders CBS Imperial Stout

5. Bourbon Barrel Aged Vanilla Bean Dark Lord – Three Floyds Brewing Co. & Brewpub (ZDA)
Po stilu je ruski imperial stout s 15% alkohola. Črne barve s temno peno. V vonju pretežno vanilja, čokolada, bourbon viski, hrast. V okusu je sladko, podobno vroči čokoladi z vaniljo. Polnega telesa in presenetljivo nizko zaznavo alkohola. Odlično uravnoteženo med sladkostjo, vaniljo, čokolade in bourbon viskijem.

Bourbon Barrel Aged Vanilla Bean Dark Lord

Vse o pivu tudi na blogu midvasva.si.

Matej Pelicon

 

————————————————————————————————————————————–

Slikovni material so prispevali: 1 / 2 / 3 / 4 / 5

Omenjena piva lahko poiščite v spletnih trgovinah s pivom.

Pripiši svoje mnenje Naj te sliši ves svet!

You must be logged in to post a comment.