Kako se pripraviti na zaposlitveni intervju

Kako se pripraviti na zaposlitveni intervju

Prispeval Martin Pelicon

Kategorije: Zaposlitev & kariera

Čestitam, s svojim življenjepisom ste prepričali delodajalca, da vas povabi na zaposlitveni intervju. Zelo velika verjetnost je, da boste pred razgovorom nekoliko nervozni. To je povsem normalno, saj gre za dogodek, ki bo vplival na vašo prihodnost. Večina iskalcev zaposlitve, intervju enači z javnim nastopanjem in celo obiskom zobozdravnika.

Da pa ne boste pred kadrovika stopili kot živčna razvalina, se je za zaposlitveni intervju potrebno dobro pripraviti. Če se boste za razgovor dobro pripravili, potem boste pred delodajalce stopili bolj zavestni in bolj umirjeni, kar bo zagotovo pozitivno vplivalo na potek intervjuja. Nekaj predlogov, kako se dobro pripraviti, sem zbral v nadaljevanju.

Naredite domačo nalogo
Največja napaka, ki jo pogosto storijo kandidati na zaposlitvenem intervjuju, da postavijo vprašanje: »S čim se pa vaše podjetje ukvarja?«. O tem morate vedeti skoraj več, kot vaš izpraševalec. Ne morate resno kandidirati za odprto pozicijo, če nimate pojma s čim se podjetje ukvarja in se vam ne sanja kakšne bodo vaše osnovne zadolžitve. Zato opravite domačo nalogo in dodobra raziščite podjetje. Katere so glavne dejavnosti podjetja, kakšna je kultura v podjetju, katere so tiste vrednote, ki jih zasledujejo?

Prav tako morate najti čim več informacij o samem delovnem mestu. Večina stvari bo tako ali tako predstavljenih že v samem zaposlitvenem oglasu. Za vse ostalo pa si pomagajte s spletno stranjo podjetja, s sorodnimi prostimi delovnimi mesti in s spletnim iskalnikom. Zagotovo boste našli dovolj uporabnih informacij, da boste prišli na zaposlitveni intervju bolje pripravljeni kot vaši konkurentje. S seboj lahko imate tudi zapiske iz katerih boste črpali. Seveda prinesite tudi tiskan izvod vašega življenjepisa, če bi ga kadrovik slučajno potreboval.

Vaja dela mojstra
Mogoče se vam zdi, da je zaposlitveni intervju nekaj, kar nikoli ne boste obvladali. Napaka. Tako kot vsako stvar, se je tudi opravljanje učinkovitega intervjuja mogoče naučiti. Najbolje se je seveda učiti na dejanskih situacijah, vendar bi bilo škoda zavreči priložnost za dobro službo in razgovor izkoristiti zgolj za nabiranje izkušenj. Zato odigrajte klasične situacije že doma. Preverite katera so klasična vprašanja na razgovorih in se nanje ustrezno pripravite. Naj vam pri tem pomagajo družinski člani ali prijatelji. Tisti, pred katerimi vam je najbolj nerodno odgovarjati, so najbolj primerni.

Vprašajte na Zavod za zaposlovanje ali ponujajo kakšno izobraževanje na temo zaposlitvenih intervjujev. Tam boste zagotovo imeli možnost odgovarjanja na namišljenem intervjuju. To možnost ponujajo tudi karierni centri in druge organizacije. Pobrskajte po spletu. Zagotovo boste našli kaj uporabnega tudi zase.

Ugotovite vrsto intervjuja
Različni delodajalci uporabljajo različne vrste zaposlitvenih intervjujev. Poskušajte ugotovite, katerega uporablja vaš potencialni delodajalec. Tako se boste izognili presenečenju, ki ste ga lahko deležni, če pridete nepripravljeni na razgovor. Velikokrat se zgodi, da kandidat pride dobro pripravljen na klasična vprašanja kadrovikov, na koncu pa se izkaže, da bo zaposlitveni intervju opravil kar direktor sam, ki ga bo zanimalo povsem nekaj drugega. Veliko iskalcev zaposlitve tudi odpove, ko se znajde na skupinskem intervjuju in ga konkurentje z lahkoto zasenčijo.

Vse bolj priljubljeni so tako imenovani vedenjski intervjuji, ko izpraševalec išče informacije, ki jih navadno ne najde v življenjepisu. Pri taki obliki razgovora boste morali opisati določeno situacijo, kako ste odreagirali in kakšen je bil končni rezultat. Nikoli na boste točno vedeli v kakšno situacijo vas bo delodajalec postavil, lahko pa si pripravite seznam situacij v katerih ste se dejansko znašli na vaših preteklih delovnih mestih. Začnite z najbolj stresnimi situacijami in končajte pri tistih, ki ste jih opravili nad pričakovanji. To bi moralo zadostovati, saj boste imeli neko osnovo iz katere lahko črpate.

Prodajte se
Vse zgoraj našteto ne bo imelo pravega efekta, če se delodajalcu ne boste prodali. Poskrbite, da bo delodajalec imel razlog, da vam ponudi zaposlitev. Razmislite katere so tiste stvari, zaradi katerih bi vas podjetje zaposlilo in jih dobro predstavite. Naredite seznam vsega vašega znanja, izkušenj in spretnosti. Vsako vašo kvaliteto poskušajte navezati na zadolžitve na bodočem delovnem mestu ali na potrebe podjetja. Če bo delodajalec zaznal, da ste rešitev vseh njegovih težav, potem vam bo z veseljem ponudil v podpis pogodbo o zaposlitvi.

Se še spomnite kako ste zadnjič prodajali vaš avtomobil? Predstavili ste vse najboljše lastnosti avtomobila in primere, kjer so te lastnosti prišle do izraza. Napak na avtomobilu niste izpostavljali razen, če ste jih predstavili kot prednost. O številu prevoženih kilometrov pa niste lagali, kaj ne? No, tudi če ste, se temu na zaposlitvenem intervjuju izognite. Vse ostalo pa uporabite, ko boste prodajali sebe.

Želim vam veliko uspeha na zaposlitvenem intervjuju.

Pripiši svoje mnenje Naj te sliši ves svet!

You must be logged in to post a comment.