Kako kar najbolje izkoristiti svoj fotoaparat, da boste posneli čudovite fotografije hrane?

Kako kar najbolje izkoristiti svoj fotoaparat, da boste posneli čudovite fotografije hrane?

Prispeval Martin Pelicon

Kategorije: Splošno

Kuhanje in fotografiranje sta si v marsičem zelo podobna. Potrebujemo dobre sestavine/motiv, začimbe/optimalno osvetlitev in dobrega kuharja/fotografa. Kako kar najbolje izkoristiti svoj fotoaparat, da boste posneli čudovite fotografije hrane in hkrati naredili vtis na prijatelje, ki uživajo v hrani?

Družba Nikon je za primeren odgovor povprašala znanega kuharja, svojega ambasadorja in navdušenca nad fotografijo Jamieja Oliverja ter njegovega dolgoletnega sodelavca, profesionalnega fotografa hrane Davida Loftusa. Predstavljamo vam skrivnosti fotografiranja kulinaričnih dobrot.

Jamie-Oliver-Nikon

Jamie Oliver

Pri zajemanju fotografij hrane, na katerih je ta videti okusna, je ključno Davidovo sporočilo: »Fotografirajte veliko in fotografirajte hitro.« Hitrost je ključen element pri fotografiranju hrane, saj imajo sveže pripravljene sestavine v vroči jedi “fotografsko življenjsko dobo” le nekaj minut.

Jamie pravi, da »so najboljši posnetki hrane narejeni v prvih 45 sekundah. Hrana je tista, ki narekuje tempo fotografiranja.« Na podlagi izkušenj, poznavanja tehnologije in drobnih trikov je moč ustvariti fotografije, ob katerih se ti pocedijo sline. Jamie je po vsakem fotografiranju z Davidom še bolj prepričan, da mora biti hrana posneta tako, kot pade na krožnik. Kuhanje je prikaz »resničnega nereda«, meni Jamie, vključno z neredom, ki ga ustvarite pri rezanju, sekljanju, ribanju ali sekanju sestavin za fotografijo ali videoposnetek.

David in Jamie sta za navdušence fotografiranja hrane pripravila nekaj uporabnih nasvetov za zajem čudovitih in slastnih fotografij kulinaričnih dobrot:

1. Uporabite nevtralna ozadja, ki poudarijo teksturo hrane.
2. Držite se naravne, okoljske svetlobe, da bolje prikažete sveže sestavine.
3. Fotografirajte hitro, še posebej, če delate z vročo hrano.
4. Fotografirajte pogosto in zajemite ves nered pri kuhanju.
5. Zajemite posnetke z manjšo hitrostjo sprožilca, da prikažete energijo.
6. Uporabite barvite sestavine in bež ali sive krožnike za serviranje.

 

Preberite tudi nasvete za dobro popotniško fotografijo in se mi pridružite na Facebook-u, kamor redno zahajajo tudi dobre fotografije.

2 Comments Comments For This Post I'd Love to Hear Yours!

 1. bojan says:

  Ker sem pred kratkim našel odgovore na moja vprašanja se vam zahvaljujem za odgovore . Ker sem bil neuspešen pri izkanju vprašanj in odgovorov vas bi najprej vprašal , kako priti po najkrajši poti do njih , zanimajo me tudi tuja vprašanja in vaši odgovori , vprašal bi še :
  1/ kje najti informacije o vstopnih vizumih v izbrano državo ?
  2/ kje najti informacije o morebitnem obveznem cepljenju odraslih in še
  posebej otrok za v lastni režiji izbrano državo ?

  Lep dan naprej
  BK

 2. Zdravo,
  vse o vizumih najdete na straneh Ministrstva za zunanje zadeve: http://www.mzz.gov.si/si/predstavnistva_po_svetu/ (izberite državo, ki vas zanima).

  Vse o cepljenju pa najdete na tej povezavi: http://www.zdravinapot.net/

  lp

Pripiši svoje mnenje Naj te sliši ves svet!

You must be logged in to post a comment.