Zaposlitev in njene kratke noge

Zaposlitev in njene kratke noge

Prispeval Martin Pelicon

Kategorije: Zaposlitev & kariera

Pred časom smo na zaposlitvenem portalu objavili zaposlitveni oglas za viličarista. Oglas brez posebnosti. Spodobno podjetje, zaposlitev za nedoločen čas (s 3 mesečno poskusno dobo), enoizmensko delo, plača po dogovoru. Praktično edini pogoj je bil, da ima kandidat opravljen izpit za voznika viličarja.

Podjetje je nujno potrebovalo viličarista, saj je delo stalo, podjetje pa je na ta način izgubljajo prihodke. Iskali so kandidata z izkušnjami, saj so bili že tako v zaostanku in niso imeli na voljo časa za uvajanje nekoga brez potrebnih izkušenj. Prav zaradi tega so v oglas pripisali, da iščejo izkušenega kandidata z opravljenim izpitom.

Zaposlitveni oglas smo seveda objavili. Ocenili smo, da se bo na oglas prijavilo okrog 20 kandidatov. Na podlagi življenjepisa jih bodo 5 poklicali na razgovor (zato je življenjepis tako pomemben!) in izbranemu ponudili v podpis pogodbo o zaposlitvi. Po preteku oglasa smo poklicali v podjetje in povprašali, če so našli ustreznega kandidata.

Kadrovica na drugi strani telefonske žice je povedala, da so našli ustreznega sodelavca, ki bo v prihodnjih dneh že začel z delom. Odlično – kandidat zaposlen, primer zaključen! Dodala je še, do so bili nad odzivom prijetno presenečeni, saj so dobili preko 50 prijav. Še boljše – več izbire, boljši kandidati!

Vendar se tukaj vsa zgodba zaplete. Med 50 prijavljenimi kandidati jih polovica ni imela opravljenega izpita za viličariste, ki je bil edini pogoj v zaposlitvenem oglasu. In kar je še slabše, nekateri izmed njih so v svoj življenjepis celo pripisali, da imajo izpit, vsi ostali pa so edini pogoj gladko malo ignorirali.

Prosim ne počnite tega. Ne navajajte neresnic, saj vas bodo slej ko prej ujeli na laži. Če določenih znanj nimate, potem jih ne uvrščajte v svoj življenjepis. Prav tako se ne prijavljajte na zaposlitvene oglase za katere niste kvalificirani. Če je v zaposlitvenem oglasu naveden pogoj, ga spoštujte, ker je najbrž naveden z razlogom.

Še enega podobnega primera se spomnim. Zanimiv oglas, privlačna zaposlitev. Med pogoji za zasedbo prostega delovnega mesta je bilo navedeno tudi aktivno znanje nemškega jezika. Kandidatka, ki je sicer popolnoma ustrezala opisu v zaposlitvenem oglasu, je znanje nemščine preprosto ignorirala.

V podjetju niso iskali v življenjepisih, če je kje navedeno ali kandidat govori nemško ali ne. Računali so, da se bodo na oglas prijavili samo tisti, ki so sposobni konverzacije v nemščini, saj so to jasno napisali tudi v oglas. Prej omenjeno kandidatko so povabili na zaposlitveni intervju, ki pa se je končal že po nekaj sekundah. Intervju so namreč opravljali predstavniki matičnega podjetja iz Nemčije, ki niso razumeli niti besedice slovensko, ona pa niti besedice nemško. »Auf Wiedersehen!«

Če se boste prijavili na oglas za zaposlitev za katerega nimate ustreznih kvalifikacij, potem boste tratili vaš čas in čas kadrovske službe v izbranem podjetju. Če niste popolnoma prepričani, ali se s podobnimi / sorodnimi znanji lahko prijavite, potem pokličite v podjetje in vprašajte.

Velikokrat se zgodi, da je med pogoji specifično znanje kakšnega računalniškega programa. Pri oblikovalcih je to na primer Adobe Illustrator. Illustrator ni edini program za vektorsko grafiko, je pa najbolj razširjen. Nekateri oblikovalci so zrastli ob konkurenčnem programu Corel Draw (ali katerem drugem manj znanem). Se ti oblikovalci smejo prijaviti na oglas, kjer se zahteva znanje Illustratorja?

Vektorska grafika ima enake zakonitosti, ne glede na uporabljen program . Nekatere funkcije so različne, nekatere funkcije so enake pa imajo drugačno ime. Z nekaj vaje lahko hitro zapopadete nov program. Če se srečate s takim primerom, potem se absolutno prijavite. Pripišite, da ste sicer napredni uporabnik programa X, da pa ne pričakujete nobenih težav z navajanjem na program Y, saj sta si v osnovi zelo podobna. Pripišite še, da ste se novega programa tako ali tako želeli naučiti in da boste večino učenja izvajali v prostem času in ne na delovnem mestu.

Torej, ko boste naslednjič našli oglas za zaposlitev, ki bo vzpodbudil vaše zanimanje:
– Najprej preverite pogoje
– Prijavite se le, če izpolnjujete pogoje
– Če pogoje izpolnjujete le delno, pred prijavo preverite v podjetju, če je prijava sploh smiselna

 

Želim vam veliko uspeha pri iskanju zaposlitve.

type=pings Trackbacks For This Post

  1. Vaša prošnja za zaposlitev bo končala v košu za smeti | Martin Pelicon

Pripiši svoje mnenje Naj te sliši ves svet!

You must be logged in to post a comment.