Zaposlite se, zaposlite se, zaposlite se

Zaposlite se, zaposlite se, zaposlite se

Prispeval Martin Pelicon

Kategorije: Zaposlitev & kariera

Tisti, ki niste ravno iskalci prve zaposlitve, se boste mogoče še spomnili, kaj je pisalo v osnovnošolskem spričevalu. Kolikor se sam spomnim, so bile že na prvi strani pripisane spodbudne besede (takrat sicer že pokojnega) maršala: Učite se, učite se, učite se.

Danes je že jasno, da izobrazba ni garancija za dobro službo. Modrost naših staršev in starih staršev, da je potrebno študirati, da nam kasneje ne bo treba delati, zagotovo ne drži. Resnici na ljubo, v večini primerov, nikoli niti ni držala. Če se postavite v kožo brezposelne osebe (ali ste že v njej), potem zagotovo ne razmišljate v smeri, da bi imeli zaposlitev, kjer bi lahko lenarili, ampak bolj v smeri, kako trdo bi delali za tistega nekaj drobiža, ki bi vam omogočil vsaj osnovno preživetje.

O višini osebnih dohodkov in izkoriščanju delavcev danes ne bom. Raje se osredotočimo na učinkovito iskanje zaposlitve. Slovenija je še vedno v krizi, čeprav se nekaj jasnine že kaže na obzorju. Zadnje številke zavoda za zaposlovanje kažejo, da je minuli mesec brezposelnost upadla za 0,5 odstotka. To je še vedno malo, ampak vseeno bolje, kot če bi še dodatno narasla. Tudi število zaposlitvenih oglasov je naraslo. Ali je to posledica poletnega mrtvila na trgu delovne sile ali se trg dejansko pobira, presodite sami.

Kolikor sem pregledal glavne slovenske zaposlitvene portale, se je število zaposlitvenih oglasov povsod povečalo. Jesen tako ponuja več priložnosti iskalcem zaposlitve. Ne gre pa spregledati dejstva, da bo na trg delovne sile konec septembra vstopila kopica novih iskalcev zaposlitve, ki se jim izteče status študenta. To bo še dodatna konkurenca obstoječim iskalcem zaposlitve, ki nimajo bogatih delovnih izkušenj. Dobra novica je, da največji slovenski zaposlitveni portal, tudi letos pripravlja zaposlitveni sejem, ki bo po njihovih informacijah, postregel z večjim številom delodajalcev kot minulo leto, kar v praksi pomeni še več delovnih mest. Obisk kariernega sejma je obvezen za vse, ki ste resni glede iskanja zaposlitve.

Zavod za zaposlovanje ima še nekaj aktualnih razpisov, ki jih je dobro izkoristiti. Tukaj ne govorim o razpisanih prostih delovnih mestih, ki jih ima zavod objavljene na svoji spletni strani, ampak o finančnih spodbudah. Preverite na njihovih straneh kaj je še aktualno, kajti nekatere subvencije se zaključujejo septembra in oktobra. Najbolj zanimive so zagotovo subvencije za zaposlitev brezposelne osebe v višini 5.000 evrov, subvencija v višini 8.000 evrov za zaposlitev starejše osebe in sofinanciranje stroškov zaposlitve brezposelnih v programih javnih del pri neprofitnih delodajalcih (Javna dela 2013).

Tudi država poskuša spodbuditi zaposlovanje na vse možne načine. V zadnjem interventnem zakonu je tako zapisano, da je delodajalec, ki sklene pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas z brezposelno osebo, mlajšo od 30 let, za prvih 24 mesecev oproščen plačila prispevkov. Tole zna biti kar dobra spodbuda delodajalcem, ki kolebajo med zaposlitvijo bolj ali manj izkušenimi. Dobre novice tudi za tiste prej omenjene, ki se bodo oktobra prvič srečali z iskanjem zaposlitve.

Torej, podlago imate, sedaj pa v akcijo. Preletimo za konec še enkrat glavne stvari na katere morate biti pozorni pri iskanju zaposlitve. Še enkrat ponavljam modrost, ki se meni zdi najbolj pomembna: zaposlitev dobijo najboljši iskalci in ne najboljši kandidati. Se pravi, da lahko do službe pridete tudi v primeru, če nimate vseh zahtevanih znanj in izkušenj. Morate pa biti vsaj dvakrat boljši iskalec, kot vaša konkurenca. Če to razumete, potem ste na dobri poti do nove službe.

Prijavite se na prosta delovna mesta za katera vsaj delno ustrezate. Če ste do sedaj delali kot trgovec, boste težko kandidirali za mesto v upravi najboljšega soseda, lahko pa realno naskakujete mesto poslovodje. Na zaposlitvene oglase se prijavite med prvimi. Imejte v mislih, da je po novem prosto delovno mesto lahko objavljeno le za obdobje treh delovnih dni, kar je zelo malo časa za prijavo.

Pri prijavi upoštevajte naslednje. Spremno pismo je pomembno. Z njim motivirate bralca, da odpre tudi življenjepis v priponki. Še bolj pomemben je CV (življenjepis). Sestavite ga tako, da bo predstavil vaša znanja in izkušnje kot prednosti, ki jih prinašate delodajalcu. Primer: veliko bolje se bere, če konkretno napišete, kako ste z vašo pomočjo podjetju povečali prihodke (ali zmanjšali stroške), kot pa da samo napišete kaj ste počeli. Za vsako svojo trditev navedite tudi konkreten primer.

Preden se udeležite zaposlitvenega intervjuja, opravite domačo nalogo. Preverite izpraševalca, kakšen je, kaj ga zanima, kaj je počel prej. Preverite tudi podjetje. O podjetju morate vedeti praktično več, kot njihovi zaposleni. Da se ne bi slučajno zgodilo, da boste za zaposlitvenem razgovoru vprašali s čim se podjetje sploh ukvarja. Še tole: na razgovor za službo je bolje priti predobro obleče, kot preslabo. Prilagajajte svoja oblačila delovnemu mestu. Če na primer kandidirate za mesto v fitnes centru, potem bo mogoče trenirka povsem sprejemljiva, na splošno pa velja, da morate biti kot iz škatlice.

Čisto za konec še o prostih delovnih mestih. Najbolj enostavno je, da si zaposlitev ustvarite sami. O ustanavljanju podjetij nisem strokovnjak, zato si informacije priskrbite sami. Drugače pa so prosta delovna mesta praktično povsod, le najti jih je treba. Po raziskavah naj bi se ¾ iskalcev zaposlilo brez javno objavljenega delovnega mesta. In tukaj ne govorim o javni upravi in zaposlovanju po vezah. Iskanje kandidatov se v podjetju začne že mnogo pred javno objavo zaposlitvenega oglasa. Na vas je, da poiščete delovna mesta v nastajanju in se nanje prijavite. Ni boljšega občutka, kot da ste edini kandidat za delovno mesto, saj vaša konkurenca te zaposlitvene priložnosti še ni odkrila.

Toliko za enkrat o iskanju zaposlitve, aktualnih projektih na trgu delovne sile in o državnih spodbudah za zaposlovanje. Preberite, uporabite, kar vam ustreza in delite s tistimi, za katere verjamete, da jim bo informacija prav prišla. Lahko se mi pridružite tudi na Facebook-u, kjer dnevno objavljam vsebino z zaposlovalno in pa tudi popotniško tematiko. Do prihodnjič pa vam kličem samo še: srečno in veliko uspeha pri iskanju zaposlitve.

Pripiši svoje mnenje Naj te sliši ves svet!

You must be logged in to post a comment.