Letalske karte

Letalske karte

Kdaj, kje in kako najti poceni letalske karte

Gospodarstvo je v krizi, kar posledično vpliva tudi na turizem. Letalski prevozniki nižajo cene letalskih kart, da bi čim prej napolnili proste sedeže. In vendar ostajajo leti precej dragi, predvsem pri glavnih letalskih družbah. Družbe nižajo stroške poslovanja na vse možne načine, pa vendar cene ostajajo precej visoke. Predvsem zaradi vse višjih cen pogonskih goriv in ostalih stroškov. Poleg tega se letalske družbe otepajo dolgov, zato niso preveč naklonjene pretiranemu nižanju cen njihovih storitev.

Celo nizkocenovni prevozniki nimajo več akcijskih ponudb, ki smo jih bili vajeni v preteklih letih. Tako letalske karte ostajajo največji strošek potovanj, še posebej če gre za bolj oddaljeno destinacijo. Zato je še toliko bolj pomembno, da najdete zares ugodno ponudbo. V nadaljevanju je nekaj nasvetov, kako se izogniti temu, da ne boste na letalu vi tisti, ki je med vsemi potniki za letalsko karto plačal največ.

Bodite prožni glede datumov
Cene letalskih kart variirajo glede na dan v tednu, na letni čas, na čas dopustov. Pričakujte višje cene v visoki sezoni in okrog praznikov. Avgust je predvsem v Evropi najbolj dopustniški mesec, zato so cene takrat precej višje kot navadno. V času božično novoletnih praznikov potekajo prave selitve narodov, saj vsi hitijo pod domači krov. Bodite pozorni tudi na lokalna dogajanja, ki lahko vplivajo na povpraševanje in posledično dvigujejo cene. Letališča v okolici Benetk v času karnevala so recimo tak primer.

Še vedno velja, da je ceneje leteti med tednom. Večina leti čez vikend, zato so cene letalskih kart takrat višje. Verjetno je najslabša kombinacija sobota – sobota. Če hočete zares ugodne letalske karte, potem potujte nekaj dni po praznikih, saj takrat ni visokega povpraševanja in cene drastično padejo. Odločite se za jutranje ali pozne večerne lete in tako prihranite še kakšen evro.

Bodite prožni glede destinacije
Destinacijo, ki ste jo izbrali, je verjetno izbralo še precej popotnikov iz celega sveta, zato so izhodiščne cene takoj nekoliko višje. Izberite destinacijo glede na ceno letalskega prevoza. Večina spletnih servisov za rezervacijo letalskih kart, ponuja tudi možnost iskanja potencialne destinacije glede na cene. Kayak.com, Whichbudget.com in Skyscanner.com so trije taki.

Letite na manj znana letališča z manj znanimi letalskimi prevozniki
Vse večje turistične destinacije in vsa večja mesta imajo, poleg glavnega, tudi sekundarna letališča. Ta letališča po navadi uporabljajo nizkocenovni letalski prevozniki in ostale manj znane letalske družbe. Ta manj popularna letališča prevoznikom zaračunavajo nižje cene letaliških storitev, kar vpliva tudi na ceno kart. Klasičen primer je irski Ryanair, ki se skoraj izključno poslužuje takih letališč. Z njimi boste v Londonu pristali na Stanstedu in ne na bližjem Heathrowu, kjer bi pristali, če bi na primer leteli z British Airways.

Srečo imamo, da je v Evropi največ nizkocenovnih letalskih prevoznikov. To pomeni več ponudbe (konkurence) in tudi nižje cene. V Ameriki in v Aziji je nizkocenovnikov precej manj. Te vrste prevozniki ponujajo manj gostoljubja med samim letom, ampak to ne igra bistvene vloge, če želimo leteti za čim nižjo ceno. Preden kupite karte se pozanimajte kako je z transferji na relaciji letališče – mestno središče, saj znajo biti cene vozovnic precej visoke, ker gre za nekoliko bolj oddaljena letališča.

Ne letite po ustaljenih linijah
Ne samo, da je treba biti prožen glede termina in destinacije, potrebno je ubrati tudi alternativne poti. Te stvari sicer niso vedno logične. Tak primer bi bil recimo let Ljubljana – Amsterdam, ki zna biti cenejši, če najprej letite v London in potem z Londona nazaj v Amsterdam. V večini primerov so direktni leti dražji, kot če vmes prestopate.

Ne čakajte na idealno ceno, čakajte na vašo ceno
Vsi čakamo na najnižjo možno ceno letalske karte, vendar jo v večini primerov zamudimo. Cene se spreminjajo dnevno, zato se odločite za nakup takrat, ko je cena v vam sprejemljivih okvirih. Določite si mejo koliko ste pripravljeni plačati in počakajte, da cena pade pod vašo mejo. Takrat opravite nakup. Če boste čakali na še nižjo ceno, se bo največkrat zgodilo to, da boste plačali več kot ste planirali. Cene se dnevno spreminjajo in na avionu težko najdete dva, ki sta za karto plačala enako. Pomagajte si s kakšnim spletnim servisom, ki vam bo pomagal predvideti gibanje cen. Farecast je eden izmed takih.

Niso vsi iskalniki enaki
Večina iskalcev uporablja samo en iskalnik. To ni dobra rešitev, saj so določeni iskalniki povezani z letalskimi družbami. Da bi se izognili kakšnim ‘spletkam’, preverite cene na vseh razpoložljivih iskalnikih. Bodite pozorni na to, da nekateri iskalniki med zadetke ne umeščajo nizkocenovnih ponudnikov, saj nizkocenovniki v večini primerov nočejo plačevati provizije za preusmerjeno stranko. Najbolj relevantni so tisti iskalniki, ki ne prejemajo provizijo ampak živijo od oglaševanja. Ampak takih je na žalost zelo malo.

Naročite kartico zvestobe
Če pogosto letite, potem si naročite kartico zvestobe na kateri boste zbirali milje. Ko boste nabrali dovolj, boste lahko leteli brezplačno. Večina večjih letalskih družb je združenih v različne skupine, kar pomeni, da boste milje zbirali tudi pri njihovih partnerjih. Če so cene pri različnih ponudnikih podobne, se odločite za tistega, kjer boste nabrali še kakšno miljo. V kolikor je cena pri konkurenčnem ponudniku ugodnejša, potem enostavno pozabite na milje. Milje pa lahko nabirate tudi brez letenja. Podrobnosti preverite ponudbo pri vaši letalski družbi.

Naročite se na elektronsko obveščanje
V večini primerov nočemo, da bi naš poštni nabiralnik polnile razne ponudbe. Ko gre za poceni letalske karte, pa gre zamižati na eno oko. Naročite se na elektronsko obveščanje vseh ustreznih letalskih družb in seveda tudi specializiranih iskalnikov in spletnih strani. Akcije, znižanja in last minute ponudbe so nekaj vsakdanjega pri takih elektronskih sporočilih.

Rezervirajte zgodaj
Če prihodnji teden ponovno dvignejo cene pogonskih goriv, lahko pričakujete, da bodo poskočile tudi cene letalskih kart. Včasih je veljalo, da so cene najboljše od 6 do 8 tednov pred poletom. V zadnjem času pa lahko dodate še kakšen teden.

Verjetno vas zanima tudi poceni najem vozil in brezplačna rezervacija prenočišča (kjerkoli na svetu).